Camping Huttopia: beleven en ontdekken!

Camping Huttopia: beleven en ontdekken!

Menig inwoner van Roerdalen zal met een gemengd gevoel de discussie rond de vakantieparken in Elfenmeer gevolgd hebben. Nadat het oorspronkelijke park, met veel vaste staanplaatsen, is verdwenen, zijn er uiteindelijk twee overgebleven: het vakantiepark Boschbeek en de camping Huttopia. De rust lijkt nu teruggekeerd aan de rand van het nationaal park de Meinweg.

Het is half april en ik loop met de directeur Nederland en Noord-Europa van Huttopia, Samuel Lafforest, over het terrein van de in aanbouw zijnde camping Huttopia in Herkenbosch. Samuel is geboren in Frankrijk, maar hij praat gelukkig vloeiend Nederlands; hij laat me zien wat er zoal gaat veranderen de komende maanden. Dat wordt nog aanpakken, want vanaf 30 juni moet de camping in bedrijf zijn.

Ecotoerisme
Samuel werkt al ruim 7 jaar voor Huttopia, een familiebedrijf uit Frankrijk. Het bedrijf heeft zo’n 54 campings in Frankrijk, België en Nederland. De locatie bij de Meinweg wordt de tweede in Nederland. De naam Huttopia is een samenvoegsel van ‘hut’ en ‘Utopia’. Daar zit volgens Samuel ook de kern van hun filosofie. “Huttopia staat eigenlijk voor het eenvoudige houten huisje op een prachtige natuurlocatie. Weg van de dagelijkse drukte en massatoerisme. Wij noemen het ook wel ecotoerisme, waarbij beleven en ontdekken centraal staan.”
Aan het hoofd van het familiebedrijf staat Philippe Bossanne; hij is nog steeds erg betrokken bij het wel en wee van de firma. Samuel: “Hij heeft een beslissende stem als het gaat om de verdeling van de huisjes en hutten over het terrein. Dat is hier in Herkenbosch ook gebeurd. Dat luistert nauw, want er moet steeds voldoende ruimte zijn tussen de accommodaties, onze gasten willen graag zoveel mogelijk privacy. Ook de verbinding met de natuur, de bomen en de zonsinval zijn belangrijk.”

Houten huisjes
Al lopend over het terrein valt op dat alle hutten van hout zijn. Best lastig in deze tijd waarin materialen moeilijk te verkrijgen zijn? Samuel: “Uiteraard voelen wij ook de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de daarmee samenhangende sancties. We hebben wel voorraden, maar uiteindelijk zijn we ook afhankelijk van de markt. Toch schat ik in dat we dit project op tijd kunnen realiseren.”
Het ‘project’ zoals Samuel het omschrijft, beslaat een oppervlakte van 27 ha. Er zijn verschillende soorten houten huisjes in aanbouw: chalets, cabins, trekkershutten en een cahutte, dat is een houten gebouw met een tent eroverheen. Samuel: “Een geweldige ervaring, je hoort de vogels en de natuur om je heen, als je boven onder het tentzeil slaapt”.

Misverstand
Op het terrein is uiteraard ook veel plaats voor tenten, campers en caravans. “We noemen het niet voor niets een camping. Mensen met een klein tentje kunnen hier eenvoudig een plek boeken, maar je kunt ook een wat luxere cahutte huren, dat is meer de categorie glamping. Afhankelijk van je wensen kan iedereen hier wel een plekje vinden.” Met dat laatste is waarschijnlijk ook het misverstand uit de wereld dat Huttopia zich alleen maar op de welgestelden richt. Samuel: “Onze gasten zijn misschien wel wat avontuurlijker ingesteld, houden van vrijheid en natuur. Maar uiteraard is iedereen welkom.”

Verbinding
Opvallend is dat op het terrein wel een ontvangstgebouw komt, met receptie, winkeltje, terras en een overdekt zwembad. Maar een restaurant ontbreekt. Samuel: “Klopt, dat past niet in ons concept. Natuurlijk is er een foodtruck, waar je een kleinigheid zoals een pizza kunt bestellen. Wil je wat uitgebreider dineren, verwijzen wij naar de mogelijkheden in de omringende dorpen. Op die manier maken wij een natuurlijke verbinding met plaatselijke ondernemers. Ook dat hoort bij beleven en ontdekken.”

Meer weten over Huttopia? Kijk op: https://bit.ly/DeMeinweg

Op de foto: Manager Samuel Laforrest kijkt uit naar de opening van camping Huttopia Meinweg in juni.

Tekst en foto: Freek Noten

Gepubliceerd: 28 APR 2022 - 08:08
Laatste update: 30 APR 2022 - 16:46