Café Smeets: nog geen gelopen race

Café Smeets: nog geen gelopen race

Wat de stichting En Plein Public betreft is de kwestie rond de sluiting van Café Smeets nog lang geen gelopen race.

De stichting En Plein Public is een van de bezwaarmakers tegen het besluit van het college van Burgemeester en Wethouders van Roerdalen om vergunning te verlenen voor de realisering van zes appartementen in het pand Raadhuisplein 9, beter bekend als het vroegere Café Smeets. In een ambtelijk advies werd het college aanvankelijk voorgesteld om het bezwaar van En Plein Publiek niet-ontvankelijk te verklaren. Volgens wettelijke regels kan een stichting pas als belanghebbende worden aangemerkt als ze in de periode voorafgaande aan het indienen van het bezwaar al actief was om haar doelen kracht bij te zetten. En dat was volgens het ambtelijk advies niet het geval. Het indienen van het bezwaar was formeel gezien pas de eerste actie van de stichting. Daarom werd het college aanvankelijk voorgesteld om de stichting niet-ontvankelijk te verklaren, terwijl de bezwaarcommissie anders had geadviseerd.

Bestuursrechter
Uiteindelijk heeft het college toch besloten om En Plein Public in haar bezwaar te ontvangen. De door de stichting ingediende bezwaren hebben B en W echter ongegrond verklaard. Dat besluit stelt de stichting in ieder geval in staat om de procedure te vervolgen en het bezwaar voor te leggen aan de rechter. Bestuurslid Roel van Vlodrop zegt namens En Plein Publiek blij te zijn dat het college het verkeerde pad tijdig heeft verlaten. “Nu staat voor de stichting en de andere bezwaarmakers de weg naar de bestuursrechter open om de bestreden beschikking door de onafhankelijke en onpartijdige bestuursrechter te laten toetsen”, zegt hij. “Dit is dan ook de weg die de stichting En Plein Public namens alle ondersteuners van de breed gedragen petitie ‘Geluksplek café Smeets mag niet verdwijnen’ gaat nemen. Andere bezwaarmakers hebben al laten weten zich daarbij aan te sluiten.”

Lange weg
Van Vlodrop is het dan ook niet eens met de suggestie in een eerder artikel over deze zaak in RoerdalenNU.nl dat de bezwaarmakers weinig kans maken op een succesvol vervolg van de procedure. “De strijd is niet beslist, maar is zojuist begonnen. Hoe het afloopt? Dat kan nu niemand zeggen. De weg is lang en onderweg kan er ook nog veel gebeuren dat van invloed is op de afloop. Ook voor onze eigen Max Verstappen kwam eind vorig jaar pas alles samen in de laatste ronde en ging hij uiteindelijk met de wereldtitel naar huis. Daar gaan wij ook voor.”

De stichting staat voor de levendigheid en vitaliteit van de oude dorpskern. Voor dit jaar staan een tweetal culturele evenementen op het programma. Voor meer informatie: http://www.en-plein-public.nl.

Op de foto: De stichting En Plein Public stapt naar de rechter om café Smeets te behouden.

Tekst en foto: Redactie RoerdalenNU.nl

Gepubliceerd: 03 FEB 2022 - 09:15
Laatste update: 06 FEB 2022 - 14:26