Boek over KNIL-verleden van Montfortenaar

Boek over KNIL-verleden van Montfortenaar

John Coenen uit Vlodrop (geboren in Montfort) heeft een boek geschreven over het KNIL-verleden van zijn in Montfort opgegroeide opa Jan Coenen.

Jan Coenen (geboren 20 september 1869, overleden 1 februari 1923 te Montfort) diende in het KNIL van 1892 tot en met 1914. In het boek heeft Coenen de militaire loopbaan van zijn opa zoveel mogelijk feitelijk proberen te reconstrueren. Hij dook daarvoor onder meer in het KNIL-huisarchief van zijn opa waarin hij medailles, insignes, oorkonden, documenten, brieven en boekjes aantrof.

“We wisten wel dat onze opa in het KNIL had gediend, maar dat was het dan ook wel zo'n beetje. Waar deze zaken uit het huisarchief precies op betrekking hadden, was nooit in ons gezin door vader of moeder duidelijk gemaakt. Door mijn zus Mary werd ik gemotiveerd om de geschiedenis van onze opa als KNIL-soldaat eens nader te gaan onderzoeken”, legt Coenen de aanleiding voor het schrijven van het boek uit.

De stukken lagen ruim 100 jaar min of meer onaangeroerd opgeborgen in het huisarchief. Bij zijn onderzoek kwamen enkele opmerkelijke zaken aan het licht. Zo lag een veroordeling voor 'desertie in tijden van vrede' min of meer aan de basis van zijn militaire loopbaan als KNIL-soldaat. Heeft u interesse in dit boek? Stuur een email naar: sjerly@hotmail.com 

Gepubliceerd: 23 OKT 2022 - 14:42