Billenknijpen voor Roerdalense politiek: 3176 kiezers op zoek naar nieuwe kandidaat

Billenknijpen voor Roerdalense politiek: 3176 kiezers op zoek naar nieuwe kandidaat

Maar liefst 3176 kiezers hebben bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 gestemd op een kandidaat die bij deze verkiezingen niet meer kiesbaar is. Dat betekent dat ruim één op de drie kiezers van toen - als ze weer gaan stemmen - op zoek moeten naar een nieuwe kandidaat.

Bij sommige partijen gaat het daarbij om bijna de helft van het aantal stemmen dat ze in 2018 kregen. In de wetenschap dat kiezers in plattelandsgemeenten eerder persoons- of kerktorengericht stemmen en minder te boek staan als hardcore partijvolgelingen, worden de verkiezingen voor een aantal fracties een grote sprong in het diepe. Want waar gaan al die stemmen nu naar toe? Hoe vang je als fractie het verlies van een aantal kopstukken op?

Het CDA haalde in 2018 in totaal 2110 stemmen. Daarvan gingen er 1092 naar kandidaten die nu niet meer meedoen. Absolute koploper was destijds Eugenie Cuijpers. Zij alleen al behaalde vier jaar geleden met 708 stemmen bijna 1 ¾ keer de kiesdeler. Cuijpers doet dit jaar echter niet mee. Dat geldt ook voor Tjeu Verheijden die destijds als lijstduwer 107 stemmen vergaarde.

Bij Roerstreek Lokaal! gaat het om 870 van de 2624 stemmen. De partij raakt onder andere kopstuk Jan den Teuling kwijt. Hij was in 2018 goed voor 487 stemmen. Piet van de Vorst doet dit jaar alleen als lijstduwer mee. Hij kreeg in 2018 337 kiezers achter zich.

Bij Democraten Roerdalen is de top 4 van de kiezerslijst hetzelfde gebleven als vier jaar geleden. Toch moeten 261 mensen die destijds op de partij stemden op zoek naar een andere kandidaat.

De kandidatenlijst van Ons Roerdalen heeft de minste wijziging ondergaan. Van de 1114 stemmen in 2018 zijn er 99 uitgebracht op een kandidaat die nu niet meer mee doet.

Bij de PvdA waren Jacqueline Aelen en Max van Baden in 2018 met 496 en 207 stemmen de stemmentrekkers. Beiden staan op de nieuwe combinatielijst PvdA/GroenLinks een stuk lager. Aelen heeft zelfs aangekondigd niet meer als raadslid terug te zullen keren in de lokale politiek. De vraag is wat het effect daarvan is.

En dan is er nog de VVD. Die doet helemaal niet meer mee aan de verkiezingen. Dat betekent dat 776 kiezers – als ze tenminste dit jaar weer naar de stembus gaan – een andere partij moeten gaan kiezen. Waar gaan die stemmen naar toe?

Een ander interessant aspect is verder hoe de verhoudingen per dorp gaan uitvallen. Met het verdwijnen van het politieke toneel van lokale coryfeeën zoals Jan den Teuling (487 stemmen) en VVD-er Herman Nijskens (480 stemmen) gaan alleen al voor Melick twee zetels in rook op. De vraag is hoe het na 15 jaar samenvoeging gesteld is met het kerktorendenken in Roerdalen.

Vier jaar geleden brachten 9105 inwoners van Roerdalen een geldige stem uit. Bij negentien te verdelen zetels kwam de kiesdeler destijds uit op bijna 480 stemmen.

Tekst en foto: Redactie RoerdalenNU.nl

Gepubliceerd: 15 MAA 2022 - 12:36
Laatste update: 16 MAA 2022 - 00:02