Bijzonder beeld in kerk van Posterholt

Bijzonder beeld in kerk van Posterholt

Sinds kort staat er in de St. Matthiaskerk van Posterholt een bijzonder kunstwerk: een levensgrote ‘Pieta’ uit 1896, een afbeelding van de gestorven Christus op de schoot van zijn moeder Maria. Het beeld is een creatie van de Heinsberger beeldhouwer Heinrich Joseph Koulen (1852-1922). 

Het bevond zich lange tijd in depôt, totdat het in het najaar van 2012 een plek vond in de St. Martinuskerk van Steinkirchen (D). Aangezien deze kerk al langer aan de eredienst is onttrokken en er inmiddels ook nauwelijks of geen concerten meer worden gehouden dreigde het ‘uit beeld’ te raken. Daarom werd door de eigenaar van het beeld (Heemkundevereniging Roerstreek - HVR) een passender bestemming in de Roerstreek gezocht en nadat de basiliek en de Mariakapel in St. Odiliënberg waren afgevallen kwam Posterholt in beeld.

Het beeld is oorspronkelijk afkomstig uit het in 1979 opgeheven Franciscanerklooster annex college St. Ludwig in Vlodrop-Station. Koulen was afkomstig uit Kirchhoven waar zijn vader onderwijzer was. Heinrich ontving zijn opleiding in de bekende Roermondse kunstateliers en later aan de Antwerpse kunstacademie. Jarenlang trok hij door Nederland, België en Frankrijk, op zoek naar en werkend aan opdrachten. Na een jarenlang verblijf in het Noord-Franse Lille (Rijsel) keerde hij terug naar Heinsberg, waar hij een atelier aan de Josefstraße had. Zijn neef Jupp Koulen trad later in zijn voetsporen. Ook geldt Koulen als leermeester van de bekende(re) en eveneens uit Heinsberg afkomstige beeldhouwer en kunstprofessor Hein Minkenberg (1889-1968). Een bijna identieke Pieta van Koulen bevindt zich in de Heinsberger St. Gangolfkirche (‘Selfkantdom’).

Gepubliceerd: 22 NOV 2021 - 10:13