Bezwaren tegen sluiting van café Smeets afgewezen

Bezwaren tegen sluiting van café Smeets afgewezen

Het protest van inwoners van St. Odiliënberg tegen de verdwijning van café Smeets heeft vooralsnog niets uitgehaald. Burgemeester en Wethouders van Roerdalen hebben de bezwaren tegen de plannen om in het karakteristiek cafépand zes appartementen te vestigen afgewezen.

Het college heeft in april vergunning verleend voor de realisering van een zestal appartementen op de locatie Raadhuisplein 9 in St. Odiliënberg. Tegen dit besluit zijn acht bezwaren ingediend, waaronder een bezwaarschrift van de Stichting En Plein Public. Deze door inwoners opgerichte stichting zet zich in voor het behoud van een café met (kleine) keuken en terras voor dorpsgenoten en toeristen in de oude dorpskern van St. Odiliënberg, met name op het perceel Raadhuisplein 9, het voormalige café Smeets. De stichting pleit verder voor het beschermen van de historisch, beeldbepalende, oude dorpskern in het bijzonder het Raadhuisplein en het Kerkplein. Ook wil ze de levendigheid/vitaliteit van de oude dorpskern van St. Odiliënberg bevorderen.

Niet-ontvankelijk
De bezwarencommissie oordeelde dat de stichting belanghebbende is en verklaarde het door haar ingediende bezwaar ontvankelijk. Het college besloot echter in afwijking van het advies van de commissie bezwaarschriften de Stichting En Plein Public niet-ontvankelijk te verklaren. De reden is dat de stichting is opgericht op 31 mei 2021 en twee dagen later een voorlopig bezwaar indiende. Volgens wettelijke regels kan een stichting pas als belanghebbende worden aangemerkt als ze in de periode voorafgaande aan het indienen van het bezwaar activiteiten heeft ontplooid om haar doel te behartigen. En dat is niet het geval. Het indienen van het bezwaar was formeel gezien pas de eerste actie van de stichting. Deze regel moet voorkomen dat er vlug allerlei stichtingen worden opgericht om maar bezwaar te kunnen maken tegen collegebesluiten.

Kans klein
En Plein Public kan tegen de afwijzing in beroep gaan bij de Rechtbank Limburg. Maar ook al zou de rechtbank de stichting wel ontvankelijk verklaren, is de kans dat de bezwaren gegrond worden verklaard klein. De inhoudelijke punten die de stichting En Plein Public heeft ingebracht zijn namelijk ook door andere bezwaarmakers aangedragen. De argumenten van deze bezwaarmakers zijn door de bezwarencommissie afgewezen.    

Tekst: Redactie RoerdalenNU.nl

Gepubliceerd: 23 DEC 2021 - 16:44
Laatste update: 25 DEC 2021 - 08:15