Behoort het kerktorendenken in Roerdalen tot het verleden?

Behoort het kerktorendenken in Roerdalen tot het verleden?

Als je de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen onder het vergrootglas legt, zou je zomaar tot de conclusie kunnen komen dat vijftien jaar na de samenvoeging het kerktorendenken in Roerdalen tot het verleden behoort. De verkiezingen leverden namelijk een enkele frappante resultaten op.

De gemeenteraad in Roerdalen bestaat uit negentien leden. Maar liefst elf daarvan worden ingenomen door inwoners van de drie kleinste kernen. Dat kunnen er zelfs zomaar twaalf worden. Sint Odiliënberg is qua inwonertal het op twee na kleinste dorp van Roerdalen. Met vijf raadsleden is ‘Berg’ de komende vier jaar het sterkste vertegenwoordigd in de lokale volksvertegenwoordiging. Vlodrop is met ruim 1100 inwoners met afstand de kleinste kern van Roerdalen. Drie daarvan zitten straks in de nieuwe gemeenteraad. Dat kunnen er zelfs nog vier worden als het CDA gaat meeregeren.

De Vlodropse inbreng in de lokale politiek staat in schril contrast met die van ‘grote broer’ Melick, dat zo’n vijftig procent meer inwoners heeft dan Vlodrop. Toch heeft Melick slechts twee vertegenwoordigers in de raad. De negen kandidaten van Vlodrop behaalden bijna 200 stemmen meer dan de veertien kandidaten uit het veel grotere Melick. In de vorige raadsperiode was Melick nog met vier inwoners vertegenwoordigd in de raad.

Montfort en Posterholt zijn met drie inwoners vertegenwoordigd. Herkenbosch ook, maar de kans is groot dat dat er vier worden.

Gepubliceerd: 18 MAA 2022 - 19:35
Laatste update: 18 MAA 2022 - 19:38