ApolloVitaal: een mooi voorbeeld van burgerparticipatie!

ApolloVitaal: een mooi voorbeeld van burgerparticipatie!

Verbindingen maken. Dat is kortgezegd wat het platform ApolloVitaal wil bereiken. Op hun website staat het uiteraard met meer woorden omschreven. Daar staat ook de slogan ‘van burgers, voor burgers, door burgers, met burgers’. Die verwoordt de doelstelling van ApolloVitaal wellicht nog beter. Eén ding is duidelijk: de mensen achter dit platform willen meer van zich laten horen. Daar beginnen we vandaag maar eens mee.

Er zitten drie leden van het bestuur aan tafel: Cor Snoeijs, Wim Beursgens en Leo Tillmans. ApolloVitaal, de naam verklapt het al een beetje, is 2014 ontstaan in Melick naar aanleiding van de plannen om het zwembad in die plaats te sluiten. Cor Snoeijs: “Mensen uit Melick zullen het zich nog herinneren: het zwembad dreigde ter ziele te gaan. Omdat burgers zich zorgen maakten, is er toen een clubje gevormd vanuit diverse verenigingen die gebruik maakten van het complex en dat uiteindelijk stichting ApolloVitaal is geworden. Er werd een commerciële partij (LACO/Sportfondsen) gevonden, die het zwembad en het zalencomplex wilde overnemen en exploiteren binnen het concept dat ApolloVitaal inmiddels had vormgegeven met de verenigingen.”

Samenwerken
Leo Tillmans vervolgt: “De mensen die toen de handen ineensloegen wilden één ding: een vitale samenleving, waarin mensen kunnen samenwerken en samenleven. Daarbij richten we ons op diverse doelgroepen. Dat kunnen we natuurlijk niet alleen met een paar mensen. We gaan nadrukkelijk in gesprek met diverse partners, zoals gemeente, diverse verenigingen, bewoners, maatschappelijke organisaties, LACO, woningcorporaties, onderwijs en ga zo maar door. Het experiment met de opleiding sociaal werker dat samen met Gilde Opleiding is opgezet, bewijst dat samenwerken en verbinden zin heeft. Zo ontstonden ook het Alzheimer Café Roerdalen en Water Beweegt voor mensen met een handicap.”

Burgerparticipatie
De gemeente wordt niet zomaar als partner genoemd. Cor: “Klopt, de gemeente Roerdalen streeft naar verbindingen tussen de verschillende kernen, maar verlegt ook veel verantwoordelijkheid naar burgers. Hun credo ‘Samen doen’ geeft burgers de kans om zelf initiatief te nemen, maar ook om vroegtijdig te zeggen wat ze van bepaalde plannen vinden. Toch is deze burgerparticipatie wennen, je ziet dat het soms nog wel schuurt, maar het biedt wel kansen. Het vraagt ook van de gemeente om zich anders (ondersteunend) op te stellen (Andere Overheid). Omdat mensen zich van oudsher nu eenmaal vinden in verenigingen en organisaties, vormen zij een belangrijke partij.”

Energie
Tijden veranderen. Dat werd onlangs maar weer eens duidelijk toen Melick werd opgeschrikt door berichten in de media, dat verenigingen in zwaar weer zitten, dat er geen vrijwilligers en bestuursleden meer te vinden zijn en dat bepaalde activiteiten waaraan de gemeenschap zo gewend was simpelweg geen doorgang meer vonden. Leo Tillmans: “Maar je ziet dan toch dat er mensen opstaan die dit probleem te lijf willen gaan. Een brainstormavond levert dan weer nieuwe energie. Wij als ApolloVitaal sluiten daarbij aan en zullen waar mogelijk faciliteren bij de opstart van initiatieven vanuit de bewoners.”

Regie
De verbinding met de gemeente Roerdalen is er nadrukkelijk. Cor: “Het vorige college heeft een beleid uitgezet; wij gaan ervan uit dat het huidige college die lijn doorzet. We zullen in gesprek blijven met wethouder Loes Vestjens om duidelijkheid te krijgen over hoe de regie bij burgers nu vorm krijgt: tot waar reikt hun verantwoordelijkheid, wat is de rol van de gemeente als overheid? Ik kijk uit naar het volgende gesprek.”

ApolloVitaal kijkt duidelijk verder dan Melick. Wim: “Sterker nog, er zijn groepen en initiatieven in Roerdalen die ons benaderen. Je ziet veel activiteit in andere kernen. Ons gaat het om heel Roerdalen, laten we elkaar maar enthousiasmeren, van elkaar leren. Dat maakt ons sterker. Wij bieden onze ideeën aan, we willen ze ook graag delen met iedereen. Daarom zullen we vanaf nu veel meer naar buiten treden. We organiseren bijeenkomsten, we hebben een Facebookpagina en onze website geeft ook veel informatie. De burgers in Roerdalen gaan nog veel van ons horen!”

Meer weten? Kijk op www.apollovitaal.nl Facebook: https://www.facebook.com/ApolloVitaal 

Op de foto: Het bestuur van ApolloVitaal, van links naar rechts: Harrie Gootzen, Jan den Teuling, Cor Snoeijs, Wim Beursgens en Leo Tillmans.

Tekst: Freek Noten - Foto: Peter Aben 

Gepubliceerd: 24 MEI 2023 - 19:54
Laatste update: 24 MEI 2023 - 20:51