5600 aanvragen voor andere afvalcontainer

5600 aanvragen voor andere afvalcontainer

Van de mogelijkheid om de maat van de afvalcontainers te wisselen is massaal gebruik gemaakt. De ruim 9000 huishoudens in Roerdalen hebben in totaal 5600 ruilingen aangevraagd. Dat is veel hoger dan vooraf was ingeschat.

In verband met de invoering van een nieuw systeem van afvalinzameling konden huishoudens in Roerdalen in september en oktober kiezen voor een andere maat afvalcontainer. De uitkomst van die omruilactie heeft de gemeente verrast. Meer inwoners dan verwacht kozen voor de grote groencontainer van 240 liter die voorheen niet in het assortiment zat. Tegelijkertijd kozen vele inwoners voor een kleinere restafvalcontainer. Verder vroegen bijna 3200 huishoudens het gratis aanrechtbakje voor keukenafval aan. 550 adressen die nog geen gft-container hadden, gaven zich daar nu alsnog voor op. Ook zijn er 800 extra gft-containers aangevraagd door huishoudens die niet genoeg hebben aan één container.

Opmerkelijk is dat veel huishoudens kozen voor een kleinere restcontainer terwijl die volgend jaar nog maar één keer per vier weken wordt geledigd. Daar is vooraf geen rekening mee gehouden. De vraag naar 80 liter containers is zelfs zo hoog dat dit zorgt voor leveringsproblemen. Het bedrijf dat de binnenbakken produceert heeft te maken met grondstoffen schaarste. Voor onze gemeente heeft dit geen gevolgen. Naast Roerdalen voeren ook Maasgouw en Leudal volgend jaar het nieuwe inzamelsysteem in. Reinigingsdienst Maasland heeft besloten om met het omruilen van de containers eerst in Roerdalen te beginnen. Voor onze gemeente en een deel van Maasgouw zijn er genoeg bakken beschikbaar. De levering in Leudal zal nog even op zich laten wachten.

Er worden voorlopig nog geen luiercontainers in de kernen van Roerdalen geplaatst. Dat heeft op dit moment weinig zin omdat de enige fabriek in Nederland die luiers op grote schaal recyclet niet voldoende capaciteit heeft. Babyluiers moeten voorlopig bij het restafval worden gegooid.

Tekst: Redactie RoerdalenNU.nl - Foto: MD Maasland

Gepubliceerd: 30 NOV 2021 - 19:11
Laatste update: 30 NOV 2021 - 19:38