5. Wat zou jouw fractie doen bij een tegenvaller van 3 miljoen?

5. Wat zou jouw fractie doen bij een tegenvaller van 3 miljoen?

"Als de gemeente een tegenvaller van 3 miljoen euro zou krijgen, zou jouw fractie dan gaan bezuinigen of de belastingen verhogen?" Dat is de vijfde vraag die we voorlegden aan de lijsttrekkers van de vijf fracties die op 16 maart deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Roerdalen. Lees hieronder wat ze hierop antwoordden.

Willem van Pol (Roerstreek Lokaal!)
“Er is de laatste jaren al behoorlijk bezuinigd en je kunt niet zomaar subsidies stopzetten of stoppen met wegenonderhoud. Maar wat dan wel? Er zullen immers keuzes gemaakt moeten worden. Zo eerlijk moeten we dan ook zijn. Een deel van het geld kan trouwens uit de reserve komen van de gemeente. Daar is dat geld ook voor. Mocht het nodig zijn om de belastingen te verhogen, zodat we voorzieningen die iedereen nodig heeft kunnen behouden: ja, dan doen we dat.”

Frank Demarteau (CDA)
“3 miljoen bezuinigen is een flink bedrag en zal niet gemakkelijk op één post te halen zijn. Wij zouden het zeker gaan zoeken bij de gemeenschappelijke regelingen. Hier gaat een heel groot deel van onze uitgaven naar toe en zal dus procentueel de minste impact hebben. Verder moeten leges die op een verantwoordde manier kostendekkend gemaakt kunnen worden, ook daadwerkelijk kostendekkend gemaakt worden. Verhogen van belastingen is niet ons streven. Maar als wij zouden moeten kiezen tussen bezuinigen op zorg in welke vorm dan ook of belastingverhoging dan zouden wij voor het laatste gaan.”

Jan Smits (Democraten Roerdalen)
“De begroting van Roerdalen is al redelijk sober. Het streven zal erop gericht moeten zijn in goede tijden, zodanige reserves op te bouwen of beschikbaar te hebben dat tegenvallers op te vangen zijn. De vermogenspositie van de gemeente is nog altijd goed te noemen. Bij structurele tekorten zal het een combinatie zijn van kosten reduceren maar ook om proberen inkomsten te verhogen. Wij zijn niet principieel tegen OZB-verhoging maar wel op basis van de geleidelijkheid. Daarnaast kun je ook op andere manieren proberen structurele inkomsten te genereren.”

Marjo Thevissen (Ons Roerdalen)
“Op een begroting meer dan 55 miljoen is drie miljoen 5,45%. De tegenvaller van 3 miljoen moet zoveel mogelijk opgevangen worden door te bezuinigen binnen de begroting. Het is makkelijk om bij een niet-sluitende begroting de belasting te gaan verhogen of de reserves aan te spreken. Vergelijk het maar met het huishoudboekje van de inwoners. Veel inwoners kunnen verhoging van de eerste levensbehoefte alleen betalen door ergens anders op te gaan bezuinigen of - als ze dat al hebben - hun spaargeld aan te spreken. Maar veel inwoners hebben die mogelijkheid niet.”

Mieke Schotemeijer (PvdA-GroenLinks)
“Als over alle begrotingsposten de kaasschaaf is gehaald en er niets meer kan worden bezuinigd, gaan wij de belastingen verhogen. We leggen wel uit waarom we dat doen en aan welke voorzieningen het geld van de belastingverhoging wordt besteed. Bij een verhoging van de OZB wordt de pijn van de bezuiniging het meest eerlijk verdeeld. De breedste schouders dragen zo de zwaarste lasten.”

Gepubliceerd: 24 FEB 2022 - 10:09