4. Wat zou jouw fractie doen met een meevaller van 3 miljoen?

4. Wat zou jouw fractie doen met een meevaller van 3 miljoen?

"Stel de gemeente krijgt een meevaller van 3 miljoen euro die een eenmalige bestemming moet krijgen. Waar zou jouw fractie dat geld in investeren?" Dat is de vierde vraag die we voorlegden aan de lijsttrekkers van de vijf fracties die op 16 maart deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Roerdalen. Lees hieronder wat ze hierop antwoordden. 

Willem van Pol (Roerstreek Lokaal!)
“Zoals u ook kunt lezen in ons programma, vinden we dat financiële meevallers in eerste instantie terug moet vloeien naar de gemeenschap. Dat kan bijvoorbeeld door belastingverlaging. Maar we investeren ook graag in geld dat weer geld opbrengt. Denk bijvoorbeeld aan een investering in eigen energieopwekking. Zo werken we aan duurzaamheid en ontvangen we uiteindelijk geld dat ook voor vele jaren een positief effect heeft op de financiën van de gemeente. En zo geven we ook meteen het goede voorbeeld.”

Frank Demarteau (CDA)
“Het aanleggen van een duurzaamheidsfonds, waarvan burgers gebruik kunnen maken om hun woning te verduurzamen en toekomst bestendig te maken. Verder: bouwen, bouwen, bouwen. De economie (ondernemers) en het verenigingsleven ondersteunen om weer op peil van voor de corona te komen. Burgerinitiatieven stimuleren en faciliteren.”

Jan Smits (Democraten Roerdalen)
“Een incidentele meevaller hoeft natuurlijk niet direct uitgegeven te worden en kan achter de hand gehouden worden voor slechtere tijden. Wat Democraten Roerdalen betreft is een sluitende begroting het uitgangspunt. Maar voor onderwerpen als armoedebestrijding en kwaliteit van de leefomgeving (onder andere infrastructuur en voorzieningen) kunnen wat ons betreft extra middelen beschikbaar worden gesteld bij meevallers.”

Marjo Thevissen (Ons Roerdalen)
“Dat geld moet geïnvesteerd worden in zaken waar we jaarlijks rendement mee kunnen behalen. Met dat rendement zijn we in staat om de belastingen laag te houden en daar is iedere inwoner bij gebaat.”

Mieke Schotemeijer (PvdA-GroenLinks)
“1 miljoen in goede betaalbare huisvesting, 0,75 miljoen aan natuurbescherming en natuurontwikkeling en 1,25 miljoen in een armoedefonds. Voor alle drie de bestemmingen richten wij een fonds op waaruit geld kan worden vrijgemaakt om specifieke problemen aan te pakken. Voor de woningbouw gaat het om de aankoop van grond. Als de marktprijs van de grond te hoog is, worden woningen onbetaalbaar voor de gewone man en vrouw. Bij natuurontwikkeling denken we aan het aanleggen van dassentunnels, het plaatsen van meer bijenhotels, bloemrijke bermen, planten van bomen en boeren stimuleren om kruidenrijk grasland in te zaaien. Het armoedefonds is voor mensen die het tijdelijk moeilijk hebben en die we ondersteuning bieden om rond te komen in het dagelijks leven.”

Gepubliceerd: 24 FEB 2022 - 10:03