3. Wat moet er veranderen in Roerdalen?

3. Wat moet er veranderen in Roerdalen?

Wat moet er veranderen in Roerdalen? Dat is de derde vraag die we voorlegden aan de lijsttrekkers van de vijf fracties die op 16 maart deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Roerdalen. Hieronder lees je de antwoorden. 

Willem van Pol (Roerstreek Lokaal!)
“Minder op papier, meer vanuit de handen! En hoewel we echt ons best doen volop samen te werken met inwoners, ondernemers en verenigingen, kan dat nog beter. Wij geloven dat er enorm veel kennis, kunde én ervaring in de dorpen aanwezig is. Laten we die kwaliteiten dan ook benutten. Roerstreek Lokaal! heeft diverse nieuwe kandidaten die zeggen niets met politiek te hebben, maar vanuit hun eigen kennis, kunde én ervaring Roerdalen verder willen helpen. Zo mooi is ‘Gewoon Doen!’

Frank Demarteau (CDA)
“De inwoners moeten weer centraal staan. Nu wordt er te veel beslist vanuit een ivoren toren.
Er is aangetoond dat in Roerdalen de laatste jaren geen sprake is van krimp. Toch is het woningbouwbeleid daar nog op gericht. We moeten echt meer bouwen: starterswoningen voor de jeugd en levensloopbestendige woningen voor de ouderen. Alleen zo stimuleer je de doorstroming op de huizenmarkt.
De zorg moet beter en goedkoper. Volgens ons moet de zwaardere (jeugd)zorg terug naar de provincie of het Rijk. Wij als kleine gemeente kunnen de lasten niet dragen van deze specialistische zorg, zonder dat het Rijk daar de daadwerkelijke kosten tegenoverstelt.
Wij moeten onze begroting op orde krijgen, anders worden wij een armlastige gemeente die geen bestaansrecht meer heeft. Alles kapot bezuinigen willen wij absoluut niet, dus zullen we op zoek moeten naar alternatieve bronnen van inkomsten. Investeren om te renderen moet succesvol worden.”

Jan Smits (Democraten Roerdalen)
“Er hoeft niet per se iets te veranderen. Het blijven volgen van alle signalen uit onze samenleving en luisteren naar onze inwoners zal de samenleving beter klaarmaken voor de toekomst en de leefbaarheid binnen Roerdalen waarborgen. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat er altijd mensen zullen zijn die het ergens niet mee eens zijn. Onze kandidaat-raadsleden zijn benaderbaar. Spreek deze ook aan als er iets is of als ideeën ontstaan.”

Marjo Thevissen (Ons Roerdalen)
“Het interen op onze reserves moet stoppen. Reserves moeten ingezet worden in zaken die iets opbrengen. Meer dualiteit in de raad moet sterker worden en daartoe moet de griffie beter bemenst worden. Ze moeten nu te veel achter de (voldongen) feiten aanlopen en daardoor de raadsleden ook. Verder moet er meer transparantie in de begroting komen. Als er een ontwikkeling wordt opgestart (bijvoorbeeld het aanpassen van de riooloverstorten) en we stellen dar als raadsleden vragen over, horen we te vaak: ‘dat hebt u al bij de begroting goedgekeurd’. Er moet een lijst van alle projecten en acties waarvoor geld is opgenomen in de begroting als bijlage aan de begroting worden toegevoegd.”

Mieke Schotemeijer (PvdA-GroenLinks)
“De menselijke maat moet terugkomen. Mensen moeten niet omkomen in bureaucratische regelgeving en de bijbehorende formulierenstroom. Er moet ook meer bekendheid worden gegeven aan alle mogelijkheden die er zijn om uit de schulden te komen. Bovendien moet een armoedefonds het mogelijk maken dat ook mensen met een smalle beurs hun huis kunnen verduurzamen, zodat de energierekening omlaag kan. Daarnaast moet meer samen gedaan worden aan de bescherming van de natuur en de biodiversiteit. Denk aan bloemrijke grasranden, akkers inzaaien met een kruidenrijk mengsel en vergroening van de kernen.”

Gepubliceerd: 17 FEB 2022 - 10:42
Laatste update: 17 FEB 2022 - 10:56