2. Wat zijn gemiste kansen in de afgelopen vier jaar?

2. Wat zijn gemiste kansen in de afgelopen vier jaar?

Wat zijn gemiste kansen in de afgelopen vier jaar? Dat is de tweede vraag die we voorlegden aan de lijsttrekkers van de vijf fracties die op 16 maart deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Roerdalen. Hieronder lees je de antwoorden. 

Willem van Pol (Roerstreek Lokaal!)
“Het ontbreken van actie hebben wij op sommige onderdelen echt gemist de afgelopen vier jaar. Als voorbeeld het duurzaamheidsbeleid. Er is veel tijd én geld gestoken in het opschrijven van plannen hoe we als gemeente onze duurzaamheidsopgaven gaan halen. De meerderheid van de raad koos voor uitbreiding van de ambtelijke capaciteit op het onderwerp duurzaamheid, terwijl Roerstreek Lokaal! veel liever had gezien dat er méér geld zou worden besteed aan projecten die ook direct leiden tot besparing van energie.”

Frank Demarteau (CDA)
“Door diverse vacatures loopt de gemeente achter met het beoordelen van allerlei initiatieven van burgers en ondernemers. Denk hierbij aan woningbouwontwikkelingen die veel eerder, beter en sneller vlot getrokken hadden kunnen worden.
De vraag om huisvesting van arbeidsmigranten stijgt in rap tempo. Het huidige gemeentelijk beleid is geen huisvesting op recreatieparken (CDA mee eens) en bij de boeren moet 50% van de mensen die er tijdelijk wonen bij deze boer in dienst zijn. Verder is een ondernemer in Herkenbosch al jaren bezig met huisvesting op de voormalige camping-/vakantiehuisjes. Eigenlijk een ideale locatie om arbeidsmigranten te huisvesten. Een bestemming huisvesting arbeidsmigranten bestaat nog niet, maar zou wel een mogelijkheid zijn met de daarbij behorende regels.
Verder is het oplossen van de verkeersproblematiek in Sint Odiliënberg door de aanleg van een randweg wat ons betreft een gemiste kans.”

Jan Smits (Democraten Roerdalen)
“Echte gemiste kansen zijn er wat mij betreft niet. Maar dat we, ondanks de inzet die we hiervoor verrichten, onvoldoende grip krijgen op mensen die in armoede leven is teleurstellend te noemen.”

Marjo Thevissen (Ons Roerdalen)
“Met gemengde gevoelens. De coalitie had de meeste zaken al van tevoren afgetimmerd. Ideeën of voorstellen van de oppositie kregen daardoor geen kans. Ook het interen op onze reserves voor een totaal van 9 miljoen euro was aan de orde van de dag. Transparantie en openheid vanuit het college waren niet altijd aanwezig. Zo werd de raad bij de kwestie rondom Café Smeets en de afbraak van boerderij het Hemke in Paarlo en de voorgenomen nieuwbouw voor voldongen feiten geplaatst.
Camping Elfenmeer vrijmaken voor een nieuwe erfpachter heeft de gemeente circa 5 miljoen euro gekost aan afkoopsommen, rechtszaken, het slopen van gebouwen en het tussentijds beheer van de camping.
Het Apollocomplex in Melick, met een taxatiewaarde 900.000, werd overgedragen voor één euro, omdat sloop meer zou kosten dan de taxatiewaarde. Wij zetten daar onze vraagtekens bij.
Het centrumplan Herkenbosch, om ongewenste ontwikkelingen tegen te gaan, roept bij ons de vraag op welke ongewenste ontwikkelingen bedoeld worden: er ligt immers een bestemmingsplan dat aangeeft wat er wel en niet mogelijk is. We staan achter het plan voor de realisatie van nieuwe woningen. Maar ook een van de eigenaren had een plan dat
woningbouw mogelijk maakte, zonder dat de gemeente hierbij risico moet lopen en minimaal 2,5 miljoen euro aan moest besteden.”

Mieke Schotemeijer (PvdA-GroenLinks)
“De kloof tussen arm en rijk is de afgelopen vier jaar groter geworden. Er is veel inzet geweest en beleid ontwikkeld om armoede, schuldenproblematiek en eenzaamheid aan te pakken. Toch lukt het onvoldoende om de juiste doelgroepen te bereiken. Hierdoor kan een grote groep mensen niet meedoen aan onze Roerdalense samenleving. Dat moet verbeteren. Verder vinden we het heel jammer dat er nog steeds geen dassentunnel onder de Grote Bergerweg is aangelegd.”

Gepubliceerd: 17 FEB 2022 - 10:35
Laatste update: 17 FEB 2022 - 10:56