DI 30 APR 2024 • 19:30 uur
Posterholt • De Beuk

Lezing over opgravingen in het Vlootbeekdal Heemkundevereniging Roerstreek

Lezing over opgravingen in het Vlootbeekdal

De lezing over de steentijd in het Vlootbeekdal – georganiseerd door Heemkundevereniging Roerstreek – wordt gehouden op dinsdag 30 april in de Dörpszaal van De Beuk (ingang Heerbaan 24) in Posterholt. Aanvang 19.30 uur; zaal open om 19.00 uur.

De lezing is voor iedereen toegankelijk. De entree bedraagt 5 euro. Leden van de HVR hebben gratis toegang. Om zeker te zijn van een plaats is reserveren gewenst: lezingen@roerstreekmuseum.nl

Parel
In het oostelijke Vlootbeekdal – de parel van het Limburgse Landschap – doen archeologen uit Leiden al bijna 40 jaar opgravingen en leden van de Heemkundevereniging Roerstreek al meer dan 50 jaar waarnemingen. Die gezamenlijke inspanning heeft ertoe geleid dat het Vlootbeekdal de status Provinciaal Archeologisch Aandachtsgebied heeft gekregen. Over de geschiedenis hoe dat zo gekomen is, vertelt Leo Verhart op zijn kenmerkende wijze. Ook vertelt hij over een reeks van opgravingen die hij in dit gebied heeft uitgevoerd. Het oostelijke deel van het Vlootbeekdal is een bijzonder gebied. Behalve veel natuurschoon komt er ook het zeldzame pimpernelblauwtje voor. Maar ook op archeologisch gebied is het uniek. Door dit gebied trokken 9000 jaar geleden jager/verzamelaars en bivakkeerden er voor korte tijd in jachtkampjes en voor langere tijd in grotere basiskampen.

Conservator
Leo Verhart (1952) was als conservator prehistorie verbonden aan het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden en het Limburgs Museum in Venlo. Hij maakte tentoonstellingen en televisieprogramma’s en publiceert regelmatig over archeologische onderwerpen met als speciale belangstelling de steentijd en wetenschapsgeschiedenis. Ook is hij archeologisch adviseur van het bestuur van de Heemkundevereniging Roerstreek. Jarenlang heeft hij veldonderzoek gedaan in Limburg en in de Roerstreek.

Gepubliceerd op: 10 APR 2024