MA 20 MEI 2024 • 12:00 uur
Montfort • Kasteel Montfort

Dag van het kasteel Kasteel Montfort

Op maandag 20 mei (Tweede Pinksterdag) is het de landelijke Dag van het Kasteel. Dan opent ook Kasteel Montfort z'n poorten, met een gevarieerd programma voor jong en oud. Hoort ende zegt het voort !
Voor het eerst te gast is Tamino der Gaukler. Deze Duitse hofnar is een gewaardeerde verschijning op grote middeleeuwse festijnen bij onze oosterburen. Met veel publieksinteractie weet hij meerdere malen per dag een geweldige show neer te zetten. Echt een aanrader.
Ook dit jaar zijn onze middeleeuwers van de Vereniging Levende Geschiedenis Limburg weer van de partij. En met iets speciaals. Zij voeren namelijk een heus middeleeuwse adelijke maaltijd op, in hun historische kostuums en met middeleeuwse gerechten. In hun spel staan ook middeleeuwse gebruiken en etiquettes centraal. Ondertussen kunnen papa’s zich gratis door onze vriendelijke kasteelbeul Jan de Goede laten vastzetten in de schandpaal. Voor alle vaders een experience, voor de rest van de familie een onvergetelijk fotomoment.
In de kasteelkelders is voor de jongere kinderen onze legendarische workshop Maak je eigen wapenschild, waardoor wederom vele tientallen jonge bezoekers met een prachtig heraldisch kunstwerk naar huis gaan. Ook vindt een demonstratie kalligraferen met ganzenveer en inkt plaats.
De rijke geschiedenis van Kasteel Montfort staat centraal in ons vernieuwde informatiecentrum in het achthoekige Jachtslot. Hier maken bezoekers kennis met zeven historische kasteelbewoners, die onderdelen van Montforts verleden vertellen: ridder Wolter van Parler, schrijver Rycwinus van Broich, keukenmeester Ghiseber, visser Henne, tuinman Joannes en tenslotte hertog Reinoud IV van Gelre en zijn echtgenote Maria van Harcourt. Ook verzorgen onze kasteelgidsen rondleidingen en kan de fraaie kasteeltuin bezocht worden.
Na dit alles is het heerlijk nagenieten op ons gezellige panoramaterras, met uitzicht op onze machtige torenruïnes en weidse omgeving.
De Dag van het Kasteel is van 11.00 tot 17.00 uur. Entree bedraagt zes euro voor volwassenen en jongeren vanaf 13 jaar en vier euro voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Kinderen tot 4 jaar gratis. De opbrengst is bestemd voor de instandhouding van Kasteel Montfort.
 
Organisatie Stichting Exploitatie Heerlickheit Montfort

Gepubliceerd op: 25 DEC 2023